> nieuws

Nieuws

11 april 2020

Brief 4: Het werk (en meer) van Ellis van der Zee

Bewoners verblijven veel op de eigen kamer. De dagbesteding ligt stil. Men is veel alleen als zo velen. Bewoners moeten op de afdeling en groepsruimten zoals de gezamenlijke huiskamers momenteel volgens veilige looplijnen koffie/thee en maaltijden ophalen en eten niet meer met elkaar maar op de eigen kamer. Samen TV kijken en een spelletje doen is er niet bij. Optimaal signaleren van verkoudheid of andere mogelijke voortekenen van ziek worden is de grootste uitdaging waar we als hulpverleners mee te maken hebben. Ik werk 24 uur in de week als verpleegkundige en probeer op mijn werkdagen alle 32 bewoners even te zien. Er zijn er veel met een zorg mijdende inslag. Opvallend vind ik nu dat, op een enkeling na, de noodzaak van voorzichtig zijn bij eenieder “goed tussen de oren zit”. Ik stel gerust met bemoedigende gesprekjes en deel pakjes zakdoeken uit en handzeep om te stimuleren dat hygiënisch neuzen snuiten en handen wassen zeer preventief is. Er wordt preventief getempt en de mensen met COPD hebben soms preventief meer inhalatie medicatie. Collega’s poetsen vaker en beter en met elkaar hopen we dat de apart gecreëerde quarantaine afdeling van 8 bedden leeg kan blijven. Die klus was binnen een week hard werken geklaard. Tot op heden gelukkig geen zieken, heel spannend allemaal. 

2. Natuurwaarnemingen;
In de achtertuin hebben we een schaal met water. Het is een geliefde badderplek voor vogels. Kauwtjes hebben het erg naar hun zin. Ze kunnen niet wachten! Zij komen altijd met meerdere tegelijk en dringen voor om toch één voor één in de schaal te spetteren dat het een lieve lust is.
Merels zijn meer beheerst. Een koppeltje komt samen…eerst de man in bad, dan de vrouw! De mussen zijn meestal vroeg in de ochtend aanwezig.
Gisteravond tijdens een rondje door de wijk en het parkje waren 2 padden midden op het pad aan het paren. Nou ja...pas op pad, straks ben je plat!
O ja! De koolmezen hebben het vogelhuisje in onze tuin verkozen en de pimpelmezen die van de buren.

Groetjes, be safe!
Ellis


Terug
 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Zwolle
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2020 Doopsgezind.nl