> nieuws

Nieuws

 
30 juli 2020

Zwolle herdenkt 75 jaar Hiroshima en Nagasaki

Aan voorbijgangers en winkelend publiek worden onder meer kraanvogels uitgedeeld, het symbool van de anti-kernwapenbeweging. Het vindt zijn oorsprong in het verhaal van Sadako Sasaki, die twee jaar oud was toen de bom op Hiroshima viel. Negen jaar later werd er - zoals bij meer overlevenden van de atoombom - leukemie bij haar geconstateerd, waardoor ze in het ziekenhuis kwam te liggen. Met een Japanse legende in het achterhoofd, die vertelt dat iedereen die duizend kraanvogels vouwt een wens mag doen, begon ze in bed haar herstelwens te vouwen. In veertien maanden tijd vouwde Sadako 1.300 kraanvogels, tot ze op elfjarige leeftijd overleed aan de gevolgen van haar ziekte.

Ondanks dat de catastrofale gevolgen die een atoombom met zich meebrengt al 75 jaar bekend zijn, beschikt de wereld anno 2020 nog over ruim 13.000 kernwapens. Ook Nederland huisvest ze: op de Brabantse vliegbasis Volkel liggen al decennialang ongeveer twintig Amerikaanse B61-bommen, die de komende jaren vernieuwd gaan worden. Vandaag de dag zijn de meeste kernwapens vele malen krachtiger dan de atoombommen van 75 jaar geleden en daarnaast neemt de nucleaire dreiging door oplopende internationale spanningen toe. Daarom herdenkt Vredesplatform Zwolle de slachtoffers en overlevenden van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki en eert de vredesorganisatie hun nagedachtenis met haar stem, opdat dit nooit meer mag gebeuren.
Op zondag 9 augustus kunnen we in de kerkdienst stil zijn voor de slachtoffers van de tweevoudige atoombomaanval en bidden voor de nabestaanden, maar ook voor het inzicht dat kernwapens onmenselijk zijn, dat deze nooit meer gebruikt mogen worden en dat dus ontwikkeling, productie, opslag en verhandeling van kernwapens gestopt moet worden.

Op de website www.nonukes.nl/75jaar staat een overzicht van de acties in andere Nederlandse steden. De herdenking is bedoeld voor iedereen die stil wil staan bij 75 jaar Hiroshima en Nagasaki en bij de verschrikkelijke gevolgen van het gebruik van kernwapens.


Terug
 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Zwolle
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2020 Doopsgezind.nl