> nieuws

Nieuws

31 oktober 2020

Leer van de lelies op het veld…. (Mattheus 6:28)

Later die week was het andersom. We waren op de terugweg naar huis en bij de stad Luik namen we een afslag te vroeg. Het leek wel alsof we een fuik ingereden waren: opgebroken wegen, die ons omwegen lieten maken die ons meer en meer de stad indreven. Ergens tussen hoge pakhuizen stopten we. Het motregende en dit deel van de stad voelde niet fijn aan. Ik stapte uit om iemand de weg te vragen. En opeens, in die grimmigheid, een vriendelijke stem: ‘Kan ik helpen? Ik spreek een beetje Vlaams…’. Het klonk als een geschenk uit de hemel. De sfeer klaarde op en werd vriendelijk doordat iemand ons aansprak en de juiste richting wees.
Door een afslag te missen, door een vergissing, door wat dan ook, kan de beleving van waar je bent anders worden. De omgeving verandert niet; er verandert iets in de waarneming van je geest. In meditatiebeoefening kan zo’n veranderende waarneming de focus van aandacht zijn. Dat een onaangename sfeer verandert naar aangenaam is plezierig, maar andersom kan een onaangename beleving je geest erg bezig houden. Meditatieleraren zeggen: het onaangename is niets, het speelt zich af in je geest, maar de omgeving, de werkelijkheid om je heen verandert niet. Het is een oefening om je geest te kalmeren door bijvoorbeeld je aandacht te richten op je ademen, de levensader die voor alle levende wezens hetzelfde is. Deze aandacht brengt je terug naar jezelf, naar je wezen. Zo’n beleving in je geest kan tamelijk hardnekkig zijn en is niet zomaar anders; het is een oefening. Elke dag, elke inademing kan het begin zijn van de oefening.
In de Bergrede benoemt Jezus eenzelfde houding. Hij zegt: Wie van jullie kan met al zijn zorgen een el toevoegen aan zijn/haar leven? Leer van de lelies op het veld, ze werken niet en ze zijn prachtig.
Onaangename belevingen zijn er, maar ze hoeven niet ons leven te bepalen. Richt je aandacht op iets wat er van oorsprong al is, op je adem, op de bloemen in het veld, op wat ruimte geeft en laat die ruimte in je geest zijn.


Terug
 
  Meer informatie     ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Zwolle
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2020 Doopsgezind.nl