> nieuws

Nieuws

4 maart 2023

Komt allen tot mij die vermoeid en belast zijn en ik zal u rust geven

Iedere verzuchting, iedere vloek, iedere aanroeping in situaties van machteloosheid of uitputting, overal is de levensgeest van God; in je adem, in je lichaam, in je hart, zolang je leeft en wie weet als je niet meer leeft. Om dan een stem te horen die zegt: Kom naar mij als je zo moe bent dat je niet meer weet waar je het zoeken moet, kom naar mij en ik zal je rust geven. Lichtheid in wat er is. 
Wat is de betekenis van deze woorden? Ik vermoed dat het zoiets betekent als: bij mij is de oorsprong van alle leven, daar hoef je niet je te verzetten of te vechten; daar kun je laten vallen wat op je drukt. 
Het is een houding die mensen leren in een mindfulnesstraining of in meditatie. Je bent zoals je bent, precies zoals je op dat moment bent. Met je pijn, met je tranen, met je maalstroom van gedachten. Het is niet eenvoudig om te zijn bij wat er is. Onze gedachten vliegen naar dromen hoe het zou kunnen zijn, hoe het was. Maar het is zoals het is. ‘Beweeg je met de natuurkrachten’ is een van de spreuken van Lao Zi. Als het stormt, is er alleen de wind, als het regent is er regen, als de wolken voorbijdrijven komt de zon door… 
Jezus nodigt mensen uit tot rust te komen en zo de verbinding te vinden met de oorsprong van jouw leven, van alle leven. Dat is de bron die voeding geeft aan ons zijn op de wereld. 
Als het stormt, stormt het. Laat het stormen. Laat het regenen. De spreuk van Lao Zi gaat verder: open jezelf voor wat er is, vertrouw dan op je natuurlijk reacties en alles zal op zijn plaats vallen. 


Terug
 
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Zwolle
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2023 Doopsgezind.nl