dgzwolle > nieuws

Nieuws

Lezing over de Palestijnse samenleving in de Synagoge van Zwolle
Op woensdag 27 maart 2019 geeft drs. Els van Diggele in de Synagoge van Zwolle een lezing over de verdeeldheid in de Palestijnse samenleving als achtergrond bij het Israëlisch-Palestijnse conflict. De lezing die om 19.30 uur begint, wordt georganiseerd door de afdeling Zwolle/Overijssel van het Genootschap Nederland-Israël. De Synagoge is gelegen aan de Samuel Hirschstraat 8. Niet-leden betalen een toegang van € 7,50.

"Wij haten elkaar meer dan de Joden".
Dat is een uitspraak die Els van Diggele te horen kreeg in een van de vele interviews die ze had met Palestijnen over hun onderlinge strijd. Hoe komt het dat zo’n gezichtspunt in het Westen zo onbekend is? Waarom weten we zo weinig af van de Palestijnse samenleving? Welke groepen strijden er om de macht? Hoe komt het dat zij na 70 jaar nog altijd geen eigen staat hebben, terwijl zij alleen al uit de 28 landen van de Europese Unie tientallen jaren lang miljardensteun hebben gekregen? Voor het onderwerp van deze lezing sprak Els van Diggele met goed geïnformeerde Palestijnen die het lef hadden om over hun onderlinge rivaliteit en gewapende conflicten te vertellen.
Zij publiceerde het boek We haten elkaar meer dan de Joden : Tweespalt in de Palestijnse samenleving. Het boek werd genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs. Drs. Els van Diggele is historica, journaliste en onafhankelijk onderzoekster van Israël en de Palestijnse gebieden. Ze schreef een drieluik over de conflicten in dit gebied. Veel tijd brengt ze in het gebied zelf door om haar gegevens te verzamelen. Wie het Israëlisch-Palestijnse conflict wil begrijpen, kan niet om het thema van deze lezing heen.


Leerhuis met Dodo van Uden
In april zijn er weer 3 leerhuis bijeenkomsten, op 2, 16 en 30 april, steeds om 19.30 uur in de Mennokamer.
Dodo van Uden stuurt deze aankondiging:
Als onderwerp hebben we deze keer Leviticus 19. Dit is een hoofdstuk vol met voorschriften van allerlei aard. Voorschriften die wij meteen als heel belangrijk erkennen tot regels die ons niet zoveel zeggen. We zullen het hoofdstuk als geheel verkennen en er een paar voorschriften uitlichten om die nader te onderzoeken. Dat levert, weet ik uit ervaring, verrassende ontdekkingen op.
Aan de deelnemers de vraag om het hoofdstuk van te voren te lezen, en om een of twee bijbelvertalingen mee te nemen.
Opgave bij a.p.hoogcarspel@home.nl


Gesprek over levensvragen
Dinsdag 09 april, 14.00 uur, Gespreksmiddag over levensvragen en voltooid leven in de Mennokamer (i.p.v. 12 maart). We praten aan de hand van een landelijke brief, die hierover bij de Remonstranten is binnengekomen. Info in het aprilnummer van de Wolwever en opgave via gebonda@planet.nl.


Lezing Professor Micha de Winter over opvoeden
Dinsdag 09 april, 20.00 uur, Vrijzinnig Hattem door professor Micha de Winter over een manier van opvoeden, waarin hoop een centraal begrip is. De lezing vindt plaats in de Marke, Daendelsweg 2, Hattem. Entree € 7,50 Verdere info in het aprilnummer van de Wolwever


Expositie Kunst van leden, Wolweverstraat 9 Zwolle
De feestelijke opening van de kunstexpositie in de kerk met eigen werk van leden, vrienden en belangstellenden is geweest op 4 april.
Verdere openstelling op 11 en 12, 18, 19 en 20 april van 14.00 – 17.00 uur.
De kerk heeft hiermee een hele andere uitstraling gekregen! 
Een bezoek zeker waard.


Toelichting bij de dienst van 24 maart
In studenten gaan veel levensvragen om: wie ben ik, waar leef ik voor? Wat is echt belangrijk in het leven? Wat geeft zin? Mooie vragen, maar soms ook lastig. Want met wie kun je het er over hebben? Hoe kun je iets van antwoorden vinden?
RE:LINK Studentenpastoraat Zwolle creëert tijd en ruimte om met die vragen bezig te zijn. Dat gebeurt in individuele gesprekken, in spontane pop-up activiteiten en door gastlessen, retraites en andere bijeenkomsten te organiseren.

Samen met studenten van de kunstacademie ArtEZ Zwolle hebben we gewerkt aan het project ZONDEBOK. Mensen wijzen soms makkelijk een zondebok aan en in een klas is vaak wel iemand het bokje. Heel scherp komt het zondebokmechanisme naar voren in de bijbel, in de veroordeling en berechting van Jezus. De studenten hebben een pop-up activiteit gemaakt die voorbijgangers confronteert met het aanwijzen van zondebokken. Wat gebeurt er als je beschuldigd wordt? Heeft dat met mij te maken? Hoe reageer je daarop?

Het is een drieluik geworden: drie objecten die zondebokken verbinden die aangewezen worden in de samenleving, in de bijbel en in de klas. In de dienst laat ik deze bokken zien, vertel ik hoe het project ontstaan is en hoe studenten reageerden die geconfronteerd werden met deze bokken. Ze stonden in de week voor Pasen in een lange gang op Hogeschool Windesheim. Dagelijks lopen daar honderden studenten doorheen.

In de stichting studentenpastoraat Zwolle participeren vier kerken en drie hogescholen: Protestantse Gemeente Zwolle, Doopsgezinde Gemeente Zwolle, Remonstranten Zwolle, Evangelisch-lutherse Kerk Zwolle, Hogeschool Windesheim, Katholieke Pabo Zwolle, ArtEZ hogeschool voor de kunsten.

Martin Jans (45) werkt sinds 2014 als studentenpredikant in Zwolle. Daarvoor werkte hij als gemeentepredikant in twee PKN gemeentes in Friesland, in de laatste gemeente ook als jeugdpredikant. Hij woont in Joure (Fr), samen met vrouw en drie kinderen. Naast een grote interesse in theologie en filosofie is hij coach van een pupillen voetbalteam en een groot fan van FC Groningen.


12345678910111213141516
Meer informatie   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Zwolle
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2019 Doopsgezind.nl